Om Grevinnans Kristallkronor

I slutet av 1990-talet kom vi i kontakt med hantverket kring handgjorda kristallkronor och blev väldigt fascinerade. På den tiden fanns det en hel del hantverkskunnande kvar i Sverige. Numera är det nästan helt borta. Det har förflutit 25 år, men vi kan fortfarande konstatera – intresset för högklassiga hantverkstillverkade kristallkronor, prismor och reservdelar kvarstår.

Vi är otroligt petiga när vi väljer våra produkter. De måste hålla extremt hög kvalitet, vara handtillverkade och hålla i flera generationer. En handgjord kristallkrona lönar sig alltid att restaurera i framtiden, medan en tillverkad t.ex. i Kina inte gör det. En kvalitetskrona från Grevinnans Kristallkronor kommer att skänka glädje även åt kommande generationer.

En högkvalitativ kristallkrona tillverkas alltid helt för hand på en stomme av massiv mässing, så som man gjorde på 1700-talet. Sedan bindes stommen med handslipade och handpolerade prismor, detta görs med en tunn mässingstråd. Glasdelar såsom stamglas och underkulor är oftast munblåsta för hand.

En äkta kristallkrona ska vara ett äkta hantverk. Enbart tanken på att en person slipat och polerat samtliga små facetter på varje enskild prisma för hand är värd att kontemplera. Det handlar om allt från ett tusental facetter till mer än 10 000 i de större kronorna.

Varje kristallkrona från Grevinnans Kristallkronor är en produkt av flera kunniga och duktiga hantverkares gemensamma arbete och passion. Detsamma gäller våra prismor och reservdelar. En kvalitetskrona kommer aldrig i byggsats. Ej heller behöver man lägga en massa timmar på att montera prismor. En kvalitetskrona levereras alltid helt komplett med handbundna prismor av mässingstråd och färdig för upphängning.

Grevinnans Kristallkronor har 25 års erfarenhet av ljus- och kristallkronor, såväl antika som nytillverkade. Vi har även restaurerat och rengjort flera hundra genom åren. En kvalitetskrona kommer aldrig i byggsats där du själv måste agera montör och “hemma-elektriker”.